Kranar utsätts för stora påfrestningar. Med utmattning i materialet och försämrade prestanda i maskineri etc kommer man till slut till en punkt där kranens ekonomiska och/eller tekniska livslängd passeras.
Med bra hjälpmedel vid bedömning av återstående konstruktiv livslängd har man goda möjligheter att förutse när nya investeringar ska beslutas och äldre kranar ska ersättas med nya, modernare modeller.
Oavsett kranfabrikat och kvalitet har alla kranar konstruerats utifrån en viss konstruktiv livslängd. Detta styrs av FEM-klassificering där man bl.a. tar hänsyn till antal lyftcykler/arbetsdag, lyfthöjd, kapacitetsutnyttjande. Utifrån detta klassas en kran i en viss FEM-grupp som återger en teoretisk livstidslängd.
ABUS telfrar dimensioneras enligt FEM 9.511 med en avsedd teoretisk livslängd på 10 år. Den teoretiska beräkningen av livstiden utförs efter ett antal kriterier. För definition av lastkollektiv, k, kan man enligt:
Si = aktuell last dividerad med nominell last (max tillåten last)
Ti = tiden vilken telfern belastas av belastningen Si, där talet tm används (se tabell). Ti = arbetstid per dag
För bestämning av FEM-grupp krävs förutom medeldrifttiden tm (telferns ackumulerade arbetstid per dag) även en korrekt uppskattning resp. beräkning av lastkollektivet k.
Beräkningen görs enligt denna formeln:
Medellyfthöjd: genomsnittligt körd lyftsträcka.
Lyftförlopp: genomsnittligt antal lyftförlopp per timme (1 lyftförlopp utgörs av lyftning och sänkning av en last 1 gång, d.v.s. 2 x körd lyftsträcka) erforderliga tomgångslyft skall adderas, men har en reducerande inverkan på det i det följande antagna lastkollektivet.
Arbetstid: effektiv arbetstid per dag inom vilken de ovannämnda genomsnittliga lyftförloppen per timme har skett.
Lyfthastighet: genomsnittlig lyfthastighet, i regel den maximala lyfthastighet som används vid lyftförloppen.
I denna tabell anges den teoretiska användningstiden D i timmar för FEM-grupperna 1Bm, 1Am, 2m, 3m och 4m.